Energiewerk in huis

2

Herken je ook het gevoel van overvloed aan spullen in huis?

Jullie herkennen misschien wel het gevoel van een overload aan spullen in huis die geen vaste plek hebben. Ook ik ervaarde regelmatig dit gevoel, ook nu nog. Verzuchtend wat als we nou… echt gaan opruimen, die ene kast hebben of als we een groter huis hebben. Of ik nu één kind had of zoals nu vijf kinderen, of ik nu op 18m2 woonde of zoals nu op 155m2. Dezelfde gedachten, dezelfde gevoelens, dezelfde problemen bleven steeds terug komen.

Home to Blossom is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht naar een fijn thuis. In mijn ogen was een ander huis of een ander interieur altijd de oplossing voor mijn problemen. Hoewel ik heel veel voldoening haal aan het opnieuw inrichten van een ruimte kwamen de problemen vaak weer omhoog. Gaandeweg kwam ik er achter dat mijn onbewuste overtuigingen hier een grote rol in spelen. Dit is voor mij echt een reis geweest en die reis gaat nog wel even door voor mij. Met Home to Blossom wil ik je inspireren je bewust te worden welke betekenis jij geeft aan jouw huis en interieur. En hoe ons eigen energieveld van invloed is op onze omgeving en andersom. Hiervoor gebruik ik inzichten die ik als antropoloog, als Feng Shui adviseur en tijdens het energetisch clearen van huizen  heb opgedaan.

 

Wereld van energie

Ik neem je mee in de wereld van energie. In een wereld waar alles energetisch met elkaar verbonden is. Hierin wordt ik geïnspireerd door het Taoïstische begrip van energie. Chi of de levensenergie is datgene wat alles verbindt. Het is een constante vibrerende pulse van transformatieve energie tussen yin en yang. Tussen naar binnengekeerde passieve ontvangende energie en naar buitengerichte actieve gevende energie. Vaak wordt yin aan het vrouwelijke toegeschreven en yin aan het mannelijke, maar ze hebben niks te maken met onze gender. Iedereen en alles gaat mee in de cycles van yin en yang.

Van nature stroomt energie in dit samenspel tussen yin en yang vrij en overvloedig door alles wat is een leeft in een verhouding van ongeveer 40% yin energie en 60% yang energie. In deze verhouding is er ruimte voor groei. Dat zien we bijvoorbeeld in de natuur om ons heen. Denk aan hoe bomen elk jaar groter groeien, maar ook hoe in dit proces het loslaten van de bladeren en het terugtrekken van de sapstroom van belang is. Dit samenspel tussen yin en yang zou in die verhouding voor ons als mens ook een ideaal zijn. En dit geldt zeker voor onze huiselijke omgeving.

 

Ons energieveld

Wij als mensen hebben ons eigen energieveld die wordt beïnvloed door onze gedachten. Nu hebben wij als mens de unieke gave dat wij ons tijdelijk kunnen verzetten tegen dit samenspel van energie die aanwezig is in alles en iedereen. Dit doen we door onze overtuigingen die wij tijdens ons leven eigen maken. Dit kan ertoe leiden dat we verzanden in te veel stagnatie of onszelf opbranden met te veel actie. Beide tekenen dat de balans weg is. Dit ervaren we meestal alsof we vastzitten in ons leven. In het ene geval kunnen we niet tot actie komen omdat we er geen ruimte voor ervaren. In het andere geval voelt het alsof het leven te veel van ons vraagt en we geen ruimte ervaren om rust te pakken. Het kan zelfs zo zijn dat we beide tendensen ervaren in de verschillende rollen die we in ons leven spelen, bijvoorbeeld thuis, als ouder, op ons werk of met vrienden.

Zo wordt ik mij er nog regelmatig van bewust dat ik verzucht dat ik steeds de spullen van de kinderen moet opruimen en ik de enige ben die dat doet. Inmiddels ben ik er voor mijzelf achter gekomen dat doordat dit op deze manier mijzelf toe te eigenen, ik ten eerste mijn kinderen en partner de ruimte ontneem om dit zelf te kunnen doen. Ten tweede gun ik mijzelf hiermee geen ruimte en tijd om datgene te ondernemen waar mijn hart naar uitgaat. Of dit nu in rust genieten van een kopje koffie is, samen spelen met de kinderen of mij overgeven aan een creatief proces, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een blog. Doordat ik mij bewust werd van mijn onderliggende overtuigingen ontstond er ruimte hiervoor. Mijn overtuigingen droegen er onbewust aan bij dat ik in de overdrive ging met opruimen waardoor ik geen ruimte zag datgene te doen wat mij energie geeft. En het leuke is dat daarna opruimen opeens heel anders aanvoelt.

Het mooiste voorbeeld was wel toen ik tijdens een opruimronde geconfronteerd werd met de verzameling van rondzwervende spullen die ik op tafel neergelegd had Ik was toen samen met mijn partner aan het opruimen. Op het moment dat we alles op tafel lag begon mijn lief te stofzuigen. Ik voelde opeens een heleboel emoties omhoog komen. Ik snauwde: “Waarom help je me niet?” Overduidelijk geconfronteerd met oude pijn probeerde ik weg te vluchten van dit gevoel door de schuld bij mijn partner en zelf bij mijn kinderen neer te leggen. Inmiddels was ik wel al een tijdje bezig mijzelf te openen voor wat mijn huis mij over mijn overtuigingen spiegelt. Via de methode die ik jullie in deze cursus ga leren, kon ik mij op dat moment overgeven aan welke gedachten en gevoelens er bij mij omhoog kwamen. De gedachten die in eerste instantie omhoog kwamen waren die van ik moet alles alleen doen. Door op dat moment te kunnen zakken in de onderliggende gevoelens kwam ik bij oude pijn van het niet waard zijn om hulp te ontvangen. Die pijn mocht er op dat moment helemaal zijn. Vanuit liefde kon ik naar mezelf kijken. Hoe ik eerder reageerde vanuit een trigger mocht er helemaal zijn. Ik kon echt vanuit compassie naar mezelf kijken en de liefde voelen voor die Ghanna die echt haar best doet in het leven maar ook nog regelmatig reageert vanuit oude pijn. Het is echt ok.

Daarna gebeurde er een wondertje in huis. Mijn oudste dochter begon vanuit eigen initiatief haar kamer te stofzuigen. Iets wat sinds haar puberjaren niet gebeurd was. Jullie zijn vast benieuwd of dit daarna vaker gebeurd is? Hier zal ik later op terugkomen.

Het mag wel duidelijk zijn hoe groot de invloed mijn onbewuste overtuigingen waren op hoe ik mijn omgeving zag. Onze overtuigingen zijn echt van grote invloed hoe wij onze buitenwereld ervaren. In de meeste gevallen, ongeveer 95% gaat dit proces onbewust. Met deze onbewuste overtuigingen verzetten wij ons eigenlijk tegen de natuurlijke cyclus van energie. Wat ik heb geleerd is dat juist de mogelijkheid om je te kunnen verzetten tegen de natuurlijk stroom je de kans geeft te groeien. Zonder de overtuigingen die wij in ons leven hebben gevormd zouden we nu niet zijn wie we zijn. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik ook zeggen dat de beperkende overtuigingen in je leven de sleutels zijn voor innerlijke groei. Juist de weerstand die wij in ons leven opbouwen blijkt uiteindelijk de grootste leermeester te zijn in je leven.

Het doel is niet alle onbewuste overtuigingen boven tafel krijgen. We hebben op een dag zo’n zestigduizend gedachten waarvan je je dus vaak niet bewust van bent. Deze flow van gedachte zal ook wel aanwezig blijven in je leven. Wat ik je met Home to Blossom wel wil meegeven is hoe je, stapje voor stapje, laag voor laag, ruimte kunt maken in je lichaam, hoe je je openstelt voor de natuurlijke stroom van energie in je lichaam. Hiervoor gebruiken we ons huis als spiegel om bewust te worden waar we energie proberen vast te houden.

Op deze blog deel ik mijn kennis, inzichten, practices en ervaringen rondom Home to Blossom.

Liefs Ghanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *