Energiewerk in huis

2

Herken je ook het gevoel van overvloed aan spullen in huis?

Jullie herkennen misschien wel het gevoel van een overload aan spullen in huis die geen vaste plek hebben. Ook ik ervaarde regelmatig dit gevoel, ook nu nog. Verzuchtend wat als we nou… echt gaan opruimen, die ene kast hebben of als we een groter huis hebben. Of ik nu één kind had of zoals nu vijf kinderen, of ik nu op 18m2 woonde of zoals nu op 155m2. Dezelfde gedachten, dezelfde gevoelens, dezelfde problemen bleven steeds terug komen.

Home to Blossom is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht naar een fijn thuis. In mijn ogen was een ander huis of een ander interieur altijd de oplossing voor mijn problemen. Hoewel ik heel veel voldoening haal aan het opnieuw inrichten van een ruimte kwamen de problemen vaak weer omhoog. Gaandeweg kwam ik er achter dat mijn onbewuste overtuigingen hier een grote rol in spelen. Dit is voor mij echt een reis geweest en die reis gaat nog wel even door voor mij. Met Home to Blossom wil ik je inspireren je bewust te worden welke betekenis jij geeft aan jouw huis en interieur. En hoe ons eigen energieveld van invloed is op onze omgeving en andersom. Hiervoor gebruik ik inzichten die ik als antropoloog, als Feng Shui adviseur en tijdens het energetisch clearen van huizen  heb opgedaan.

 

Wereld van energie

Ik neem je mee in de wereld van energie. In een wereld waar alles energetisch met elkaar verbonden is. Hierin wordt ik geïnspireerd door het Taoïstische begrip van energie. Chi of de levensenergie is datgene wat alles verbindt. Het is een constante vibrerende pulse van transformatieve energie tussen yin en yang. Tussen naar binnengekeerde passieve ontvangende energie en naar buitengerichte actieve gevende energie. Vaak wordt yin aan het vrouwelijke toegeschreven en yin aan het mannelijke, maar ze hebben niks te maken met onze gender. Iedereen en alles gaat mee in de cycles van yin en yang.

Van nature stroomt energie in dit samenspel tussen yin en yang vrij en overvloedig door alles wat is een leeft in een verhouding van ongeveer 40% yin energie en 60% yang energie. In deze verhouding is er ruimte voor groei. Dat zien we bijvoorbeeld in de natuur om ons heen. Denk aan hoe bomen elk jaar groter groeien, maar ook hoe in dit proces het loslaten van de bladeren en het terugtrekken van de sapstroom van belang is. Dit samenspel tussen yin en yang zou in die verhouding voor ons als mens ook een ideaal zijn. En dit geldt zeker voor onze huiselijke omgeving.

 

Ons energieveld

Wij als mensen hebben ons eigen energieveld die wordt beïnvloed door onze gedachten. Nu hebben wij als mens de unieke gave dat wij ons tijdelijk kunnen verzetten tegen dit samenspel van energie die aanwezig is in alles en iedereen. Dit doen we door onze overtuigingen die wij tijdens ons leven eigen maken. Dit kan ertoe leiden dat we verzanden in te veel stagnatie of onszelf opbranden met te veel actie. Beide tekenen dat de balans weg is. Dit ervaren we meestal alsof we vastzitten in ons leven. In het ene geval kunnen we niet tot actie komen omdat we er geen ruimte voor ervaren. In het andere geval voelt het alsof het leven te veel van ons vraagt en we geen ruimte ervaren om rust te pakken. Het kan zelfs zo zijn dat we beide tendensen ervaren in de verschillende rollen die we in ons leven spelen, bijvoorbeeld thuis, als ouder, op ons werk of met vrienden.

Zo wordt ik mij er nog regelmatig van bewust dat ik verzucht dat ik steeds de spullen van de kinderen moet opruimen en ik de enige ben die dat doet. Inmiddels ben ik er voor mijzelf achter gekomen dat doordat dit op deze manier mijzelf toe te eigenen, ik ten eerste mijn kinderen en partner de ruimte ontneem om dit zelf te kunnen doen. Ten tweede gun ik mijzelf hiermee geen ruimte en tijd om datgene te ondernemen waar mijn hart naar uitgaat. Of dit nu in rust genieten van een kopje koffie is, samen spelen met de kinderen of mij overgeven aan een creatief proces, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een blog. Doordat ik mij bewust werd van mijn onderliggende overtuigingen ontstond er ruimte hiervoor. Mijn overtuigingen droegen er onbewust aan bij dat ik in de overdrive ging met opruimen waardoor ik geen ruimte zag datgene te doen wat mij energie geeft. En het leuke is dat daarna opruimen opeens heel anders aanvoelt.

Het mooiste voorbeeld was wel toen ik tijdens een opruimronde geconfronteerd werd met de verzameling van rondzwervende spullen die ik op tafel neergelegd had Ik was toen samen met mijn partner aan het opruimen. Op het moment dat we alles op tafel lag begon mijn lief te stofzuigen. Ik voelde opeens een heleboel emoties omhoog komen. Ik snauwde: “Waarom help je me niet?” Overduidelijk geconfronteerd met oude pijn probeerde ik weg te vluchten van dit gevoel door de schuld bij mijn partner en zelf bij mijn kinderen neer te leggen. Inmiddels was ik wel al een tijdje bezig mijzelf te openen voor wat mijn huis mij over mijn overtuigingen spiegelt. Via de methode die ik jullie in deze cursus ga leren, kon ik mij op dat moment overgeven aan welke gedachten en gevoelens er bij mij omhoog kwamen. De gedachten die in eerste instantie omhoog kwamen waren die van ik moet alles alleen doen. Door op dat moment te kunnen zakken in de onderliggende gevoelens kwam ik bij oude pijn van het niet waard zijn om hulp te ontvangen. Die pijn mocht er op dat moment helemaal zijn. Vanuit liefde kon ik naar mezelf kijken. Hoe ik eerder reageerde vanuit een trigger mocht er helemaal zijn. Ik kon echt vanuit compassie naar mezelf kijken en de liefde voelen voor die Ghanna die echt haar best doet in het leven maar ook nog regelmatig reageert vanuit oude pijn. Het is echt ok.

Daarna gebeurde er een wondertje in huis. Mijn oudste dochter begon vanuit eigen initiatief haar kamer te stofzuigen. Iets wat sinds haar puberjaren niet gebeurd was. Jullie zijn vast benieuwd of dit daarna vaker gebeurd is? Hier zal ik later op terugkomen.

Het mag wel duidelijk zijn hoe groot de invloed mijn onbewuste overtuigingen waren op hoe ik mijn omgeving zag. Onze overtuigingen zijn echt van grote invloed hoe wij onze buitenwereld ervaren. In de meeste gevallen, ongeveer 95% gaat dit proces onbewust. Met deze onbewuste overtuigingen verzetten wij ons eigenlijk tegen de natuurlijke cyclus van energie. Wat ik heb geleerd is dat juist de mogelijkheid om je te kunnen verzetten tegen de natuurlijk stroom je de kans geeft te groeien. Zonder de overtuigingen die wij in ons leven hebben gevormd zouden we nu niet zijn wie we zijn. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik ook zeggen dat de beperkende overtuigingen in je leven de sleutels zijn voor innerlijke groei. Juist de weerstand die wij in ons leven opbouwen blijkt uiteindelijk de grootste leermeester te zijn in je leven.

Het doel is niet alle onbewuste overtuigingen boven tafel krijgen. We hebben op een dag zo’n zestigduizend gedachten waarvan je je dus vaak niet bewust van bent. Deze flow van gedachte zal ook wel aanwezig blijven in je leven. Wat ik je met Home to Blossom wel wil meegeven is hoe je, stapje voor stapje, laag voor laag, ruimte kunt maken in je lichaam, hoe je je openstelt voor de natuurlijke stroom van energie in je lichaam. Hiervoor gebruiken we ons huis als spiegel om bewust te worden waar we energie proberen vast te houden.

Op deze blog deel ik mijn kennis, inzichten, practices en ervaringen rondom Home to Blossom.

Liefs Ghanna

Wat heeft een huis clearing met heling te maken?

Wat versta ik onder heling?

Heling benader ik als het vrijmaken van emotionele triggers die jou beperken in je integriteit. En dit gaat altijd in relatie tot de ander en de systemen waarin jij je als mens beweegt.


Emotioneel trauma en huis clearing

Iedereen krijgt in zijn leven gevoelens te verwerken en er zijn momenten dat deze onverteerbaar zijn. Dit sla je in je lichaam op als trauma. Er blijft op de plek waar dit gebeurde ook een afdruk/ herinnering in de ruimte achter. Deze is er om je er aan te herinneren dat er nog onverwerkte gevoelens aanwezig zijn in je lichaam (aka vastgezette levensenergie). De plekken triggeren jou en nodigen je uit tot het alsnog verteren van dat gevoel. Deze plekken, ook als die niet door jou ontstaan zijn kunnen je triggeren, net als dat bepaalde mensen bepaalde delen in jou triggeren.

Wat ik met een huis clearing doe is deze plekken vrijmaken van deze herinneringen door innerlijk energiewerk. Ik laat de onverwerkte gevoelens door mijn lichaam ontladen. Jouw huis laat heel goed zien welke gevoelens je nog bij jezelf afwijst. Of het nu verstoringen zijn die de oorsprong vinden bij vorige bewoners of de huidige bewoners of een andere oorsprong heeft. Iets raakt je in je binnenwereld en zolang je het onderliggende gevoel onbewust blijft vermijden blijft het een trigger in bepaalde situaties. Wegvluchten of vermijden kost ontzettend veel energie.

 

Gevoelens zijn niet het probleem

Gevoelens zijn niet het probleem. Toch hebben we in onze cultuur een stigma zitten op bepaalde gevoelens. Primaire gevoelens zijn onze richtingaanwijzers voor levensenergie. Deze gevoelens volledig toelaten brengt je keer op keer in balans met de levenskracht in jou. In veel gevallen zijn onze primaire gevoelens laag voor laag ingepakt met emoties waar wij een oordeel over hebben. En elke keer als we getriggerd worden en ons gedragen vanuit die trigger komt er vaak nog een laag overheen. Uit angst om nog een keer getriggerd te worden raken we steeds meer verwijderd van wie we in essentie zijn. Het onderliggende primaire gevoel blijft onverteerd en in de schaduw achter in je lichaam sluimeren tot een volgende situatie die je triggert. En juist in de trigger ligt een kans om het primaire gevoel alsnog te doorvoelen.

Deze primaire gevoelens vrijspelen is een van de belangrijkste ontwikkelingen die je mag meemaken als mens in je helingsproces. Wanneer je gevoelens van liefde, boosheid, verdriet en angst onbevooroordeeld door je heen kan laten gaan brengt dit een ongelooflijke vrijheid met zich mee. Macht, manipulatie, schuld en schaamte zijn geen drijvende kracht meer maar een herinnering van oude pijn waarin je je tijdelijk had ontkoppeld van de levensenergie. Heling is inzien en doorvoelen dat je al die tijd al een geheel was. Gevoel brengt je weer terug naar wie je bent vol levenskracht.

Helen heeft voor mij te maken met aan de ene kant het vrijmaken van emotionele triggers. Aan de andere kant het bewustwordingsproces dat alle gevoelens een onderdeel zijn van ons mens zijn. Deze gevoelens maken ons een geheel, ze verbinden ons als mensen. helen is hiermee niet alleen een individueel proces maar een gemeenschappelijk en spiritueel proces.

 

Gevoelens verbinden ons

Gevoelens zijn dat gene wat ons verbindt, ze zorgen voor (h)erkenning. Het is een universele taal. Dat wij ervaringen kunnen delen is omdat we ergens elkaar kunnen ontmoeten in gedeelde gevoelens. De gesproken taal, gedeelde practices, culturele en sociale normen en waarden kunnen enerzijds deze universele taal van gevoelens onderschrijven maar ook ondermijnen.

Jaren lang verdiepte ik me als antropoloog in de rol van gedeelde spirituele rituelen in ons leven. Een ritueel zou je als een event kunnen zien waar een gevoel van saamhorigheid en gedeelde gevoelens ontstaat. Dit gevoel van oprechte verbondenheid maakt dat we tijdelijk vanuit een soort van objectieve staat onszelf en onze gemeenschap kunnen bestuderen. Deze gedeelde ervaring wat in de antropologie “communitas” wordt genoemd is de basis van bijna alle spirituele practices. Het is een collectieve flow ervaring waar tijdelijk de bestaande (machts)structuren geen rol hebben. Er bestaat een gevoel van vrijheid waarin alles, elk gevoel, elke persoonlijke uiting mogelijk is, zonder gevoel van schuld of schaamte.

Deze ervaring is altijd een tijdelijke. Er komt een moment dat je weer terug gaat naar het leven van alledag. Wat overblijft is een gedeelde herinnering die we vaak in stand proberen te houden met onze gesproken taal en zelfs trachten we deze ervaring te reproduceren. En hier komen ook machtsverhoudingen om de hoek kijken. Want wie weet het beste hoe we deze ervaring opnieuw leven in kunnen blazen? Kun je zelf de opgedane ervaring integreren en vanuit integriteit handelen

Wat voor mij steeds duidelijker wordt is de rol van gevoelens in dit hele proces. Wat ik met energiewerk leerde dat gevoelens in essentie niet persoonlijk zijn. Het is de energie die wij constant uitwisselen. Maar door de verhalen die wij onszelf vertellen maken we deze gevoelens persoonlijk en we herbeleven de gevoelens in de vorm van complexe emoties.

 

Heling doe je uiteinelijk samen

Je kunt wel zeggen dat voor mij het vrijmaken van gevoelens de belangrijkste stap is in het proces naar een fijnere samenleving. Ergens mogen we beginnen en ik nodig jullie uit om hier thuis mee te beginnen. Stapje voor stapje waarnemen waar je door je omgeving wordt getriggerd en erkennen wat er in je aangeraakt wordt en verantwoordelijkheid nemen voor jouw stukje heling in het grotere geheel.

Alles beweegt in het leven, systemen zijn niet losstaand. Alles is verbonden. Heling is hierin geen eindpunt maar een proces.